04.03.24

Dit zijn de gekste gadgets van het Mobile World Congress

Van kleur veranderende achterkant, energiecentrale met beamer of een holobox: Op de techbeurs tonen fabrikanten niet alleen gadgets voor het dagelijks leven, maar ook curieuze prototypes en innovatieve gekte.

Van kleur veranderende achterkant, energiecentrale met beamer of een holobox: Op de techbeurs tonen fabrikanten niet alleen gadgets voor het dagelijks leven, maar ook curieuze prototypes en innovatieve gekte.

Waarom niet, of eigenlijk waarom? Met sommige van de gadgets die te zien waren op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, weet ik niet wat de juiste vraag is. Hier is een selectie van prototypes en innovaties waar genialiteit en waanzin dicht bij elkaar liggen.

Een smartphone met een van kleur veranderende achterkant

Het scherm van Infinix is nog maar een prototype – maar het concept maakt me enthousiast. Het scherm is niet ingebouwd in de voorkant van de smartphone, maar op de achterkant. Daar toont het kleurveranderingen en kleurrijke patronen – de mooiste achterkant van een smartphone die ik in lange tijd heb gezien.

De start-up uit China maakt gebruik van e-ink technologie, bekend van e-book readers. Met andere woorden, de pixels hebben alleen stroom nodig als ze van kleur moeten veranderen – niet in statische modus. Je kunt knipperende patronen weergeven of gewoon de kleur van de achterkant veranderen.

Het paneel voor de achterkant is niet veel dikker dan het glas dat normaal wordt gebruikt. Hoe stabiel het in vergelijking is, blijft onduidelijk.

Een echt toetsenbord voor de iPhone

Het hardware toetsenbord voor de iPhone vierde zijn première op CES, en net op tijd voor de Europese beurs heeft fabrikant Clicks ook een versie aangekondigd met een Qwerty toetsenbord voor Duitstaligen en een Azerty toetsenbord voor Franstaligen. Voor ongeveer 150 frank is er een hoesje met een fysiek toetsenbord dat het toetsenbord van de iPhone exact nabootst en ook alle sneltoetsen uit de Apple wereld overneemt.

De Clicks case verandert de iPhone in een moderne typemachine.
De Clicks case verandert de iPhone in een moderne typemachine.
Bron: Lorenz Keller

Nostalgici van Blackberry’s zullen worden herinnerd aan vroeger, maar zelfs degenen die al jaren niet meer op een echt mobiel toetsenbord hebben getypt, zullen er snel weer in komen. En het typegevoel is nu al erg cool, zoals ik na de korte test op het MWC ontdekte.

Het toetsenbord is beschikbaar voor de iPhone 14 Pro, de versies voor de 15 Pro en 15 Pro Max komen in de komende weken, en de 14 Pro Max krijgt ook een Clicks case. Tot nu toe is Clicks alleen rechtstreeks verkrijgbaar bij het bedrijf uit Engeland. Een van de oprichters vertelde me echter dat ze momenteel op zoek zijn naar verkooppartners in Europa.

Powerstation met beamer of met 5G router

De Franse fabrikant Watts toont op de techbeurs twee powerstations met verschillende extra’s. De Power Station Projector bevat een 650 Wh batterij en een beamer. Watts onthult nog geen technische details over de beamer – het is nog maar een prototype. De levering zou twee microfoons voor karaokefuncties moeten bevatten.

Twee centrales met extra functie: links met beamer, rechts met 5G router.
Twee centrales met extra functie: links met beamer, rechts met 5G router.
Bron: Lorenz Keller

De batterij kan worden opgeladen via USB-C met een maximum van 100 watt, er is ook een oplaadpad voor 15 watt draadloos opladen. En natuurlijk normale stopcontacten voor het aansluiten van apparaten, variërend van een koelbox tot een Playstation. Er is maximaal 1400 watt vermogen mogelijk. Dat zou zelfs genoeg zijn voor kookplaten of een waterkoker.

Dit geldt ook voor de Power Station 5G, die is uitgerust met een 1152 Wh batterij. Hier is maximaal 2500 watt vermogen mogelijk. Als extra heeft deze power station een geïntegreerd 5G modem. Plaats gewoon de SIM-kaart en je hebt je eigen Wi-Fi via mobiele communicatie.

Hologram in plaats van videotelefonie

De start-up Holoconnects uit Hololand – ik bedoel natuurlijk Nederland – heeft een medewerker gered die naar de beurs in Barcelona reist. Hij staat voor een camera in het kantoor in Culemborg – alleen zijn hologram is te zien op het MWC in Barcelona

Een levensgrote doos op een scherm van 86 inch. Het lijkt er echter meer op dat de medewerker in de doos is opgesloten en door een raam naar buiten kijkt. De holobox, die ongeveer twee meter hoog is, is draagbaar en heeft alleen elektriciteit en internet nodig. Speakers, microfoon en camera zijn ingebouwd.

Direct vanuit het kantoor in Nederland als hologram naar het MWC gestuurd.
Direct vanuit het kantoor in Nederland als hologram naar het MWC gestuurd.
Bron: Lorenz Keller voor Galaxus.

De technologie wordt al gebruikt, bijvoorbeeld voor reclame op het vliegveld: in plaats van het nieuwste BWM-model daar fysiek te tonen, krijgen voorbijgangers het hologram van de auto te zien in een gigantische doos. In 30 Best Western hotels in Scandinavië vervangt de Holobox de receptie volledig – als aanvulling op de digitale terminals voor het inchecken. Het International Training Centre (ITC) gebruikt de hologrammen voor bijscholing om te besparen op vliegreizen.

Een scherm dat de pols omarmt

Buigbare beeldschermen zijn niets nieuws. In opvouwbare telefoons worden ze bijvoorbeeld één keer in het midden opgevouwen. Het Z Flex scherm van Motorola kan echter niet alleen in één gebied worden gebogen, maar overal. En de technologie erachter is ook nog eens opgedeeld in kleine delen, zodat de hele smartphone gebogen kan worden. Een scharnier is dus niet nodig.

Niet alleen het scherm buigt, maar ook de hele technologie.
Niet alleen het scherm buigt, maar ook de hele technologie.
Bron: Lorenz Keller

Je kunt het prototype bijvoorbeeld om je pols plaatsen. Of opvouwen zodat een deel van het scherm als standaard dient. Volgens de fabrikant is dit de eerste keer dat een scherm van dit formaat met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels op deze manier met succes in elkaar is gezet.

Curious what we can do for your organization?